Na UMB slávnostne otvorili Centrum poľského jazyka a kultúry

09.10.2012 Banská Bystrica

Banská Bystrica 9. októbra (TASR) – Centrum poľského jazyka a kultúry, ktoré vzniklo pri Katedre slovanských jazykov Fakulty humanitných vied (FHV) banskobystrickej Univerzity Mateja Bela (UMB), dnes slávnostne otvorili na pôde fakulty. TASR informovala Anita Račáková z Katedry slovanských jazykov FHV.

Centrum vzniklo z iniciatívy jej pracovníkov v spolupráci s Veľvyslanectvom Poľskej republiky v Slovenskej republike a Poľským inštitútom v Bratislave ako najvýznamnejšími partnermi centra pri napĺňaní jeho cieľov. Medzi tie patrí propagácia štúdia poľského jazyka a kultúry na UMB, spolupráca so slovenskými a poľskými vedeckými a kultúrnymi inštitúciami, organizovanie stretnutí s osobnosťami poľskej vedy, kultúry a politiky, realizovanie vedeckého výskumu v oblasti slovensko-poľského medzikultúrneho dialógu aj vydávanie publikácie Język Polski i Kultura (Poľský jazyk a kultúra).

Zmyslom centra je ďalej organizovanie prekladateľských dielní pre študentov polonistiky a príprava prezentácií ich vedeckých či umeleckých prác. Úlohou centra bude tiež nadväzovať spoluprácu s partnermi z univerzít a vedecko-kultúrnych inštitúcií v Poľsku a polonistickými pracoviskami v zahraničí. "Dôkazom záujmu odborníkov z poľských vysokých škôl o takýto typ výmeny poznatkov a skúseností je aj účasť zástupcov Rzeszowskej univerzity v Rzeszowe, Sliezskej univerzity v Katoviciach a Jagelovskej univerzity v Krakove na podujatí," konštatovala Račáková.

Program organizátori rozdelili do troch častí. V rámci prvej rektorka UMB Beata Kosová a J. E. Andrzej Krawczyk, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Poľskej republiky v SR, prestrihli pásku na tabuli Centra poľského jazyka a kultúry pri vstupe do budovy FHV. Račáková dodala, že spolu s Urszulou Żydek-Bednarczuk, významnou odborníčkou z oblasti didaktiky poľského jazyka ako cudzieho a garantkou študijného programu Poľský jazyk a kultúra na FHV, si tiež pripomenuli 15 rokov činnosti banskobystrickej polonistiky.

K odbornej časti programu určenej celej akademickej obci patrilo otvorenie výstavy poľského Ústavu pamäti národa (Instytutu Pamięci Narodowej) vo Varšave pod názvom Fenomén "Solidarity". Momentky zo života Poľska (Fenomen "Solidarności". Migawki z życia Polski) v aule FHV.

Veľvyslanec Poľskej republiky v SR si pripravil prednášku o poľských univerzitách v minulosti a súčasnosti, riaditeľ Poľského inštitútu v Bratislave, Andrzej Jagodzińský, o verejnej a kultúrnej diplomacii. Przemysław Gasztold-Seń z Ústavu pamäti národa vo Varšave priblíži význam "Solidarity" v európskej tradícii boja proti totalitným režimom a Żydek-Bednarczuk sa venuje téme autostereotypov Poliakov a Slovákov. Odborný program vo večerných hodinách vystrieda koncert poľskej kapely Őszibarack v banskobystrickom Centre nezávislej kultúry – Záhrada.
 

Vyberte región